Ontslag vanwege het slaan met een ijzeren staaf

Werknemer is op 30 november 2012, in dienst getreden van een transportbedrijf als chauffeur. Werknemer was in de nacht van 9 op 10 december 2015 aan het werk. Bij het uitvoegen naar het benzinestation ontstond verkeersirritatie tussen werknemer en de bestuurder van een personenauto (‘betrokkene’). Deze betrokkene heeft werknemer bij het benzinestation aangesproken op zijn rijgedrag, waarna een scheldpartij heeft plaatsgevonden. Betrokkene gaf een tik tegen de linker buitenspiegel van de vrachtwagen. Werknemer reageerde met woorden als ‘Blijf van mijn vrachtwagen af’. Daarop heeft betrokkene de cabinedeur opengetrokken en weer dicht gesmeten. Werknemer heeft daarop een stalen staaf gepakt en heeft betrokkene eenmaal met die staaf geslagen. Werkgever heeft werknemer hierna op non-actief gesteld en heeft een ontbindingsverzoek in gediend bij de kantonrechter.

De kantonrechter: geen transitievergoeding

De kantonrechter heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden op grond van verwijtbaarheid (de e-grond) en heeft hem de transitievergoeding ontzegd vanwege ernstige verwijtbaarheid.

Hoger beroep: wel verwijtbaar maar niet ernstig

Het hof overweegt ter zake als volgt. Na het verkeersongenoegen is het betrokkene geweest die de confrontatie met werknemer gezocht heeft. Niet duidelijk is echter waarom werknemer niet is weggereden om zich zo aan de agressie van betrokkene te onttrekken. Werknemer heeft zo de situatie onnodig doen escaleren. Verwijtbaar handelen als bedoeld in de e-grond staat hiermee vast. Het tweede bezwaar dat werknemer geformuleerd heeft in appel treft doel. Gelet op de context waarin een en ander zich heeft afgespeeld, is hetgeen werknemer deed verwijtbaar, maar niet ernstig. Dat betekent dat werknemer recht heeft op een transitievergoeding. De bestreden beschikking wordt vernietigd.

Bron: Hof Den Haag, 24 augustus 2016, ECLI:NL:GHDHA:2016:2722

Dit artikel is geschreven door Mijke van den Brand, advocaat arbeidsrecht bij BOLT Advocaten en het verscheen ook als signalering in het Tijdschrift Arbeidsrecht Praktijk, editie 8, 2016.