Werknemer (1963) is als heftruckchauffeur in dienst sinds 1 november 2011. Werknemer is op 27 juli 2015 op staande voet ontslagen omdat hij volgens werkgever op deze dag een zeer gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt en omdat hij op 17 juli 2015 een ernstige overtreding heeft begaan. In eerste aanleg heeft de kantonrechter de vorderingen van werknemer, zijnde vernietiging van het ontslag op staande voet en wedertewerkstelling, afgewezen.

De kantonrechter acht het ontslag geldig

Werknemer komt hiertegen in beroep. Het hof oordeelt dat uit hetgeen uit de stukken en ter zitting naar voren komt duidelijk is dat de toepasselijke veiligheidsnorm waarop werkgever zich beroept niet voldoende was ingevuld. Het hof concludeert op grond hiervan dat werkgever het aan het oordeel van haar heftruckchauffeurs overlaat, of hun zicht zodanig deels is belemmerd dat achteruit gereden dient te worden om gevaar voor ongelukken door onvoldoende zicht te vermijden. Werkgever heeft niet gesteld dat werknemer al eerder dan op 27 juli 2015 beoordelingsfouten zou hebben gemaakt wat betreft het vooruit rijden met lading en dat werknemer daarop zou zijn aangesproken.

Het hof oordeelt anders; werkgever moet heftruckchauffeur weer in dienst nemen

Het voorgaande leidt tot het oordeel dat werkgever onvoldoende heeft gesteld om te kunnen concluderen dat werknemer het bedrijfsverkeersreglement en de werkvoorschriften heeft overtreden. Uit het voorgaande volgt dat er geen dringende reden is voor ontslag op staande voet. Werkgever voert aan dat het verzoek van werknemer tot herstel van de arbeidsovereenkomst moet worden afgewezen omdat bij gebreke van zelfreflectie bij werknemer zijn onveilig rijgedrag niet zal veranderen. Dit verweer van werkgever wordt verworpen. Werknemer is terecht tegen het aan hem gegeven ontslag op staande voet opgekomen en van een zodanige verstoorde verhouding dat terugkeer thans niet meer mogelijk is, is niet gebleken. Werkgever wordt veroordeeld de arbeidsovereenkomst te herstellen.

Dit artikel is geschreven door Mijke van den Brand, advocaat arbeidsrecht bij BOLT Advocaten en het verscheen ook als signalering in het Tijdschrift Arbeidsrecht Praktijk, editie 1, 2017.

Bron: Hof ’s-Hertogenbosch, 1 december 2016, ECLI:NL:GHSHE:2016:5341.